A jövő lakberendezése: dizájn és fenntarthatóság kéz a kézben

A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap mindennapi életünkben, és a lakberendezés sem kivétel ez alól. Az anyaghasználat és a gyártási technológiák komoly hatással vannak környezetünkre, így lakberendezőként kötelességünk figyelembe venni ezeket a szempontokat. Ma már egyre több fenntartható anyag és technológia válik elérhetővé, és az iparági innovációk folyamatosan új lehetőségeket kínálnak számunkra. Ez a fejlődés teszi a lakberendezés világát olyan izgalmassá; a tervezők ma már nemcsak esztétikus, hanem környezetbarát belső tereket is alkothatnak.

Fenntarthatóság a lakberendezésben: alapfogalmak

A fenntartható lakberendezés alapja az öko anyagok használata és a környezetkímélő gyártási technológiák alkalmazása. Öko anyagnak tekintünk minden olyan anyagot, amely természetes, újrahasznosított vagy biológiailag lebomló. Fontos, hogy ezek az anyagok nemcsak az egészségünket védik, hanem hosszú távon is fenntartható megoldásokat nyújtanak.

Anyaghasználat: mire figyelnek a gyártók?

A fenntartható lakberendezés egyik legfontosabb tényezője az anyagválasztás. A gyártók egyre inkább előtérbe helyezik az újrahasznosított és újrahasználható anyagokat. Például a faipari termékeknél sokan FSC tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokat használnak, amelyek garantálják, hogy a fa fenntartható erdőgazdálkodásból származik. Emellett egyre több cég alkalmaz formaldehidmentes ragasztókat, vízbázisú festékeket és lakkokat, ezzel csökkentve a károsanyag-kibocsátást.

A gyártási folyamatokban is számos fenntartható megoldás van jelen. Egyre több vállalat használ megújuló energiaforrásokat, például nap- vagy szélenergiát a gyártás során. Emellett a hulladék minimalizálása is elsődleges cél, sok gyártó törekszik arra, hogy a termelési hulladékot újra felhasználják.

Fenntarthatóság a dizájn és luxus termékek gyártásában

Sokan úgy vélik, hogy a luxus és a fenntarthatóság nem férnek össze, azonban számos példa mutatja, hogy a luxus lakberendezési márkák is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a környezetvédelemre.

Például a Brokis újrahasznosított üvegtöredékekből készült Brokisglass anyagot használ, amely a lakberendezés és az építészet terén is sokoldalú fenntartható megoldásokat kínál. Az ebből készült mozaikok különleges esztétikai értéket adnak a belső tereknek.

brokisglass03.jpg

brokisglass01.jpg

brokisglass04.jpg

A Fenix nanotechnológiával készült, kopásálló és antibakteriális felületeket biztosít, amelyek ideálisak otthonok és középületek számára. Az ilyen innovatív megoldások lehetővé teszik, hogy a tervezők a funkcionalitás mellett a környezetbarát megoldásokat is figyelembe vegyék. Az X-KIN falburkolatok szépsége és sokoldalúsága nagyfokú tervezői szabadságot biztosít a tervezés során, könnyű felhelyezhetőségük pedig felhasználóbarát megoldást jelent.

rosso_jaipur_xskin.jpg

verde_comodoro_xskin.jpg

rosso_jaipur_xskin1.jpg

grigio_londra_xskin.jpg

A Poliform tökéletes példája annak, hogyan egyesülhet a luxus dizájn és a fenntarthatóság a lakberendezés világában. Az olasz bútorgyártó márka innovációiról és magas minőségéről ismert, miközben elkötelezett a környezetbarát megoldások iránt is. A cég bútorai nem csak stílusosak, hanem sokoldalúak is: a funkcionális és fenntartható megoldásokat is előtérbe helyezi, például energiatakarékos világítási rendszerekkel és intelligens vezérlési technológiákat alkalmazva.

poliform_phoenix.jpgA konyhasziget rengeteg funkciót rejt: nagy főzőlap, mosogatótálca és fiókos elemek találhatók benne. A dió furnér és a fényes márvány pult különösen elegáns hatást kelt.

poliform_hanry01.jpgA fából készült étkezőasztal elegáns tetőlapja készülhet fából, márványból vagy üvegből is. 

poliform_koishi_coffeetable.jpgA Saint-Germain kanapérendszer ívelt és érzéki formái minden teret barátságossá varázsolnak. A bouclé szövet hatására a kanapé még elegánsabb és szerethetőbb.

poliform_westsidesofa.jpgA Westside egy modern, többfunkciós kanapérendszer, amely újraírja a nappali fogalmát. A kárpitozott modulok egymás mellé helyezésével a legkülönfélébb konfigurációkat alakíthatjuk ki; a kétoldalas szigettől a klasszikus sarokkanapéig bármi megvalósítható, miközben extra praktikus és kényelmi funkciók rendelhetők az elemekhez.

poliform_nordic_spirit.jpgA béke érzése jellemzi ezt a hálószobát, ahol a berendezés minimalista, mégis meleg és barátságos.

Összegezve: a fenntartható lakberendezés nem csak trend, hanem hosszú távú megoldás is a környezeti kihívásokra. A tervezők és belsőépítészek számára elengedhetetlen, hogy olyan anyagokat és technológiákat válasszanak, amelyek csökkentik az ökológiai lábnyomot, miközben esztétikai értéket is képviselnek. A fenntarthatóság egy olyan irány, amely nemcsak a környezet, hanem az emberek jólétének is kulcsa a jövőben.

A képek forrása: brokisglass.cz (instagram), fenixforinteriors.com, poliform.it

Szeretnél további hasznos lakberendezési inspirációkat, cikkeket olvasni? Csatlakozz te is a blog olvasóimhoz. Iratkozz fel itt a hírleveleimre, hogy időben értesülj a legújabb bejegyzésekről!

Igaz Bernadett - Lakberendező

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása