Beszéljünk végre bátran a színekről: hogyan dobjuk fel az otthonunkat bátor színekkel

Miért van az, hogy míg ruházatunkban bátran választunk élénk és változatos színeket, az otthonunk színeiben gyakran visszafogottabbak vagyunk? Sokan félnek attól, hogy határozott színeket használjanak az otthonaikban, mert tartanak a túlzottan harsány végeredménytől vagy egyszerűen csak nem szeretnének hosszú távon elköteleződni egy markáns árnyalat mellett.

A lakberendezés világában azonban a színek többet jelentenek, mint csupán dekorációs eszközök; alapvetően befolyásolják, hogyan érzékeljük és éljük meg a mindennapi környezetünket. A színek pszichológiai hatásai jól ismertek, azonban alkalmazásuk kevésbé gyakori. Íme néhány izgalmas megoldás arra, hogyan válasszunk és alkalmazzunk színeket otthonunkban bátran és tudatosan, megtörve a monotonitást és kiemelve a színek valódi egyéniségét.

A színek pszichológiai hatása

A színterápia olyan gyakorlat, amely gyógyító tulajdonságokat tulajdonít a színeknek. Az ősi egyiptomiak, görögök és indiaiak már régóta használják, és ma is népszerű az alternatív gyógyászatban. A kutatások szerint agyunk különböző módon reagál a színekre, mindegyiket egy adott érzelemmel és állapottal társítva.

A színek választása otthonunkban tehát döntően befolyásolhatja az adott helyiség hangulatát. Egy jól megválasztott színpaletta segíthet a terek optikai nagyításában, vagy éppen meghittebbé teheti a kisebb tereket. Örök érvényű előírás, hogy a színeket a helyiség funkciójához is próbáljuk igazítani: egy nappali esetében például a világos színek és meleg hatású anyagok támogatják a társasági életet, míg egy hálószobában a nyugtató, pasztell árnyalatok segíthetnek a relaxációban.

mood_pag_84_85.jpg

Tervezésnél azonban fontos szabály, hogy a megrendelők egyéni színpreferenciáját minden esetbe figyelembe kell venni. De mit tegyünk akkor, ha a megrendelő elképzelései messze esnek attól, amit tervezőként képviselünk? Én hiszek abban, hogy a lakberendezők felelőssége a tervezésen túl az edukáció is; azaz úgy tanácsot adni a megrendelőnek, hogy közben átadjuk nekik azt a tudást és tapasztalatot is, amivel az évek alatt mi magunk is gazdagabbak lettünk. Ha a színválasztás nem megfelelő az adott enteriőrben, akkor ezt meg kell vitatni az ügyféllel. Minden estben van kompromisszumos megoldás, ami az ügyfélnek is és az adott lakberendezési stílusnak is tökéletesen megfelelhet.

Trendek a színek használatában

Bár a lakberendezési trendek folyamatosan változnak, az új színösszeállítások és stílusirányzatok követése inspiráló lehet. Jelenleg a fenntarthatóság és a természetesség mellett a bátor, kifejező színek is előtérbe kerülnek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy otthonunkban valódi vizuális élményt teremtsünk.

A színek és anyagok megfelelő párosítása elengedhetetlen minden lakberendezési projekt sikeréhez. Az anyagok textúrája és a színek játéka nemcsak vizuális élményt nyújtanak, hanem befolyásolják a tér hangulatát is. Ha a megfelelő anyagokat és színeket kellő odafigyeléssel válogatjuk ki, akkor izgalmas és egyedi lesz az enteriőr. 

Hogyan válasszuk ki és alkalmazzuk a színeket és textúrákat otthonunkban

A lakberendezési tanácsadás során gyakran felmerülő kérdés az ügyfelektől: melyik a legjobb szín egy kis nappalihoz? Hogyan érhetem el, hogy a szoba tágasabbnak tűnjön? Nem lesz nyomasztó a sötét szín a gyerekszobában?

A színek kiválasztása előtt érdemes alaposan átgondolni a helyiség funkcióját és a benne élők személyiségét. Teszteljük a színmintákat különböző fényviszonyok mellett, és ne féljünk kísérletezni a merészebb kombinációkkal. Egy jól megválasztott falfesték vagy tapéta radikálisan megváltoztathatja a helyiség atmoszféráját. Íme néhány tipp, ha te is a tökéletes szín és anyagpárosítást keresed:

Természetes anyagok és föld színek

A természetes anyagok, mint a fa vagy a kő, tökéletesen harmonizálnak a föld színekkel, mint a bézs, barna vagy zöld.

boxi_pag_107.jpg

boxlife_pag_30_31.jpg

favilla_pag_44.jpg

sax_pag_69.jpg

Fémek és hideg árnyalatok

A modern és ipari stílusban a fémek, mint az acél vagy réz, jól illeszkednek a hideg árnyalatokhoz, például a szürkéhez vagy kékhez. Egy fürdőszoba ezekkel a színekkel és anyagokkal igazán férfias és friss érzetet kelt. De egy izgalmas nappali térben is remekül alkalmazhatóak.

diesel-misfits-bath_pag_8-9.jpg

diesel_open_workshop_bath_pag_18_19.jpg

formalia_pag_56_57.jpg

mood_pag_90_91.jpg

Lágyság és élénk színek

Sima felületű anyagok fantasztikusan mutatnak élénk színekben, például pirosban vagy narancsos árnyalatban. A nappaliban vagy a fürdőszobában azonnal felpezsdítik a teret és luxus érzetet keltenek.

formalia_pag_62_63.jpg

libra_pag_44-55.jpg

idro_pag_14.jpg

lido_pag_44.jpg

Üveg és pasztellszínek

Az üveg bútorok és kiegészítők, mint ajtó frontok vagy vázák, könnyedén integrálhatók színes környezetbe. Akár lágy, akár karakteresebb színekkel párosítjuk, az üveg elemek tükrözik a fényt és optikailag bővítik a teret.

libra_pag_10-11.jpg

musa_pag_22-23.jpg

musa_pag_6-c.jpg

formalia_bath_pag_39.jpg

Határozott textúra és sötét árnyalatok

Durvább hatású anyagok (pl. tégla, vagy strukturált felületek) jól illeszkednek a sötét színekhez, például a feketéhez, vagy egy mélyebb tónusú árnyalthoz. Ezek a kombinációk egy kellemes és modern hatást kölcsönöznek, különösen egy jól megvilágított nappaliban vagy hálószobában.

sax_ii_copertina.jpg

sax_pag_13.jpg

libra_pag_14-15.jpg

musa_pag_9.jpg

A színek bátor és tudatos használatával nem csupán szebbé tehetjük környezetünket, de javíthatunk a hangulatunkon és aktivitásunkon is. Merészséggel és egy kis kreativitással személyiségünket és életstílusunkat is kifejezhetjük a színek által. Ha pedig bizonytalan vagy a színek és anyagok összehangolásában, ne habozz lakberendező segítségét kérni.

A képek forrása: scavolini.com

További hasznos lakberendezési inspirációkat, cikkeket találsz a honlapomon. Csatlakozz te is a blog olvasóimhoz.

Igaz Bernadett - Lakberendező

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása