A lakberendezés 5 fontos alapelve

A lakberendezés művészete és tudománya több, mint a bútorok elrendezése vagy a megfelelő színárnyalatok kiválasztása. Az otthonok kialakítása során számos szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy harmonikus és élhető tereket hozzunk létre. Ehhez pedig alapos tervezésre és szakmai hozzáértésre van szükség. Ebben a bejegyzésben röviden bemutatom a lakberendezés öt alapelvét, amelyek minden kezdő és tapasztalt tervező számára nélkülözhetetlenek. Ezek az alapelvek nemcsak szakmai szempontból fontosak, hanem a mindennapi életben is hasznosak lehetnek azok számára, akik szeretnének funkcionális és szép otthont teremteni maguknak.

Térszervezés és funkcionalitás

A térszervezés az egyik legfontosabb alapelv a lakberendezésben. Minden helyiségnek saját funkciója van, és a tervezés során elsődleges szempont, hogy ezeket a funkciókat maximálisan figyelembe vegyük. Az optimális térkihasználás magában foglalja a helyiségek megfelelő zónákra osztását és a bútorok elrendezését a használati térigény figyelembevételével.

Tervezési tippek: Egy nappali esetében fontos előre meghatározni, hogy milyen funkciók lesznek a térben. Ez nem csak közösségi zónaként funkcionálhat, hanem bekerülhet ide akár egy home office vagy egy olvasó sarok is. Tervezésnél figyelni kell a jól szervezett és optimálisan kialakított belső közlekedési útvonalakra. Egy több funkciós térben érdemes alaposan átgondolni a bútorozást és a világítási megoldásokat.

custom-wall-mounted-bookshelf-or-lagolinea-bookshelf-or-lago.jpg

living-room-partition-bookcase-or-air-bookshelf-or-lago.jpg

study-furniture-or-home-office-or-lago.jpg

Színelmélet és harmónia

A színek jelentős hatással vannak az érzelmeinkre és a térérzetünkre. A színelmélet megértése kulcsfontosságú a sikeres lakberendezéshez, hiszen a színek megfelelő kombinálása harmóniát és egyensúlyt teremt a térben.

Alapelvek: A színkör segít megérteni, hogyan működnek együtt a különböző színek. A komplementer színek (a színkörön egymással szemben elhelyezkedő színek) erős kontrasztot és dinamikát hoznak létre, míg az analóg színek (a színkörön egymás mellett elhelyezkedő színek) harmonikus és nyugodt hangulatot teremtenek. A zöld, kék, zöldeskék színekkel egy kifejezetten letisztult, nyugodt teret tudsz létrehozni úgy, hogy melléjük egy semleges árnyalatot is választasz.

A színek kiválasztásánál vedd figyelembe a szoba funkcióját és az ott élők szín preferenciáit. A különböző színek különböző érzelmi hatásokat váltanak ki. A kék nyugtató hatású, a sárga vidám és energikus, míg a zöld harmóniát és frissességet sugároz. Egy jól megválasztott színpaletta alapvetően meghatározza a helyiség hangulatát.

ceramic-washbasin-with-wooden-storage-unit-or-kera-basin-or-lago.jpg

made-to-measure-children_s-bedroom-or-kidsandyoung-or-lago.jpg

Arány és méret

Az arány és méret alapelvei biztosítják, hogy minden elem a térben összhangban legyen egymással. Ez az elv nem csak a bútorokra, hanem a kiegészítőkre és a dekorációra is vonatkozik.

Példa: Egy nagyméretű nappali esetében fontos, hogy a bútorok is megfelelő méretűek legyenek, hogy ne vesszenek el a térben. A helyiségben elhelyezett nagy kanapék között egy apró dohányzóasztal biztosan „láthatatlannak” fog tűnni. Az arányosság elve azt is jelenti, hogy figyelmet kell fordítani a különböző elemek közötti méretarányokra: egy nagyméretű képhez nagyobb fal szükséges, míg kisebb falfelületeken a képek csoportosítva is jól mutatnak.

beige-corner-sofa-or-air-soft-slim-sofa-or-lago.jpg

designer-black-wall-mounted-bookcase-or-lagolinea-bookshelf-or-lago.jpg

console-table-with-mirror-in-wood-and-glass-or-console-36e8-or-lago.jpg

Textúra, anyaghasználat és fókuszpont

A textúrák és anyagok használata gazdagítja a teret, és vizuális hangsúlyt hoz létre az enteriőrben. A különböző textúrák és anyagok kombinálásával egyediséget és izgalmas fókuszpontot hozhatsz létre bármilyen helyiségben. Miért fontos ez? Mert az a tér, ahol nincs fókuszpont, egyszerűen unalmas.

Hogyan csináld? Egy nappaliban a puha szövetek, mint a plüss párnák és a vastag szőnyegek, melegséget és kényelmet sugároznak. A fa bútorok természetes textúrája, a fém kiegészítők fényes felülete és a kő vagy márvány keménysége változatosságot és harmóniát teremt. Az anyagok keverésével tehát egyensúlyt tudsz vinni a térbe, amitől dinamikusabb és egyedibb lesz az otthonod.

fabric-headboard-with-suspended-bedside-table-or-fluttua-bed-or-lago.jpg

modern-and-suspended-wooden-bedside-table-or-36e8-bedside-table-or-lago.jpg

modern-bed-with-elegant-glass-supports-or-air-bed-or-lago.jpg

Stílus és személyesség

A lakberendezés elsősorban nem a trendek követéséről szól, hanem arról, hogy a tér a lakók egyéniségét és életmódját tükrözze. Egy enteriőr soha nem lesz teljesen kész, ha hiányzik belőle a tulajdonosok egyedi stílusa, személyes „jelenléte”. Az ördög tehát mindig a részletekben rejlik, függetlenül attól, hogy éppen mi az aktuális divat.

Varázsold egyedivé te is az otthonod: Egy modern, minimalista lakásban a letisztult vonalak, a semleges színpaletta és a funkcionalitás állnak a középpontban. Ezzel szemben egy eklektikus otthon különböző stílusokat és korszakokat ötvöz, személyes tárgyakkal és művészeti alkotásokkal díszítve. Fontos, hogy minden helyiségben legyen valami, ami a te személyes történetedet meséli el, legyen az egy családi fotó, egy különleges utazási emlék vagy egy szeretett könyvgyűjtemény.

modular-wall-mounted-bookcase-or-pentagram-bookshelf-or-lago.jpg

small-light-blue-wall-mounted-bookcase-or-lagolinea-bookshelf-or-lago.jpg

round-coffee-tables-for-modern-living-rooms-or-air-round-coffee-table-or-lago.jpg

A lakberendezés alapelveinek megértése és alkalmazása kulcsfontosságú ahhoz, hogy sikeres és vonzó tereket hozzunk létre. Akár kezdő lakberendezőként, akár hobbi szinten érdeklődünk a téma iránt, ezek az elvek irányt mutatnak a kreatív folyamat során.

A képek forrása: lago.it

További lakberendezési inspirációkat, cikkeket találsz a honlapomon. Csatlakozz te is a blog olvasóimhoz.

Igaz Bernadett - Lakberendező

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása